Czosnek pospolity

Ilekroć mówi się o metodach za matki i prababki, wspominane są zioła. Dlaczego. Otóż zioła mają wiele właściwości, nie tylko leczniczych. Zioła są świetne w kuchni, kiedy trzeba co nie co przyprawić. Najlepszym tego przykładem jest nic innego jak czosnek pospolity. Zanim jednak przejdę do jego roli jako przyprawy, opowiem krótko o działaniu leczniczym. Ma on działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, żółciopędne. Jednym z jego kluczowych ról w organizmie człowieka jest obniżanie cholesterolu we krwi oraz cieśnienia krwi. Co więc pobudza on wydzielanie soków trawiennych. Warto stosować go również lecząc schorzenia dróg oddechowych, miażdżycę, owsiki. Jego rola w kuchni to przede wszystkim przyprawianie mięs, zwłaszcza tłustych. Dodatkowo służy do przyprawiania żurku, czerwonego barszczu, sosów, zielonej sałaty, szpinaku, buraczek na jarzynkę. Czosnek jednak ma jeszcze jedno zastosowanie – w ogrodzie. Sok z niego zwalcza szkodniki roślin ozdobnych. Warto więc w swojej kuchni mieć kilka ząbków czosnku.