Moda na zioła

Skąd może pochodzić coraz wyraźniejsza moda na zioła i przyprawy? Jak wiadomo, polska kuchnia właściwie od zawsze była aromatyczna i obfitowała w takie elementy, jak różnego rodzaju zioła oraz przyprawy. Jednak w pewnym momencie łączność pomiędzy współczesną kulturą kulinarną a tym, co stanowi o naszej kulinarnej tradycji, uległa przerwaniu albo chociaż znacznemu nadwątleniu.W rezultacie, zioła i przyprawy straciły na popularności a my oddaliliśmy się od modelu aromatycznej i pieprznej kuchni sarmackiej. Jednak właśnie od jakiegoś czasu daje się zaobserwować coraz wyraźniejszy „powrót do źródeł“. Nasza kuchnia znów staje się aromatyczna, zioła i przyprawy znowu zaczynają odgrywać w niej rolę wiodącą. Problem jednak w tym, czy są dane po temu, aby stwierdzić, że coraz większa popularność ziół i przypraw faktycznie jest pochodną powrotu do źródeł naszej kulinarnej tradycji, a nie tylko, na przykład, efemerycznym rezultatem mody na kuchnie orientalną. Jak widzimy, ten problem jeszcze nie doczekał się definitywnego rozstrzygnięcia.