Zioła i ich rola w polskiej kuchni

Jak powszechnie wiadomo, zioła odgrywają coraz bardziej istotną rolę we współczesnej polskiej kuchni. Zdaniem niektórych ekspertów mamy tutaj do czynienia ze swego rodzaju powrotem do tradycji, tj. ze wskrzeszeniem tradycyjnych tendencji naszej polskiej tradycji kulinarnej, która od zawsze była bogata w różnego rodzaju dodatki, takie jak zioła i przyprawy.Wydaje się jednak, że takie objaśnienia wskazanego zjawiska są co najmniej wątpliwe. Przede wszystkim nie ma bowiem żadnych dowodów, ani nawet poszlak, które przemawiałyby za tym, że coraz większa moda na zioła i przyprawy jest czymś więcej niż właśnie tylko modą. Za to wiele wskazuje, że, wbrew opiniom przywoływanych ekspertów, wcale nie mamy tutaj do czynienia z jakąś głębszą, poważniejszą tendencją, która na stałe odmieniłaby charakter naszej kuchni, a jedynie z powierzchowną modą, wynikającą chyba w głównej mierze z coraz wyraźniejszej inspiracji kuchniami orientalnymi. W każdym razie, wiele wskazuje na to, że i tak, niezależnie od naszych przypuszczeń, na jakieś rozstrzygające wyjaśnienia będziemy musieli jeszcze poczekać.