Zioła w ciąży

Ciąża jest nazywana okresem ochronnym w życiu każdej kobiety. Jest tak dlatego, że kobieta brzemienna nosi pod piersią swoje potomstwo, małego człowieka, który po jakimś czasie dołączy do społeczeństwa, w którym wszyscy przecież żyjemy. Zarówno przyszłej matce, jak i nam wszystkim powinno więc zależeć na tym, aby dziecko urodziło się zdrowe i dobrze się rozwijało. Odpowiednia dieta matki jest jednym z czynników, które mogą zadbać o prawidłowy rozwój dziecka. Z niektórych pokarmów przyszła mama powinna oczywiście zrezygnować, ale nie ze wszystkich. Podobnie jest zresztą z napojami. Czy zatem można w okresie ciąży spożywać różnego rodzaju zioła? Niektóre zioła są kategorycznie zabronione, albo jest na temat ich stosowania w ciąży tak mało danych, że raczej zaleca się ich odstawienie. Natomiast inne zioła zalecane są przez lekarzy i dietetyków. Jeżeli na przykład chodzi o pokrzywę, to lekarze sugerują, by ją pić, gdyż wówczas szybciej znikają obrzęki po ciąży. Melisa również może być spożywana w okresie ciąży, gdyż przynosi ona ukojenie w stanach napięcia nerwowego, zatem może to również uspokoić dziecko, które wierci się i jest w brzuchu mamy odrobinę niespokojne.