Zioła w ciąży

Ciąża jest nazywana okresem ochronnym w życiu każdej kobiety. Jest tak dlatego, że kobieta brzemienna nosi pod piersią swoje potomstwo, małego człowieka, który po jakimś czasie dołączy do społeczeństwa, w którym wszyscy przecież żyjemy. Zarówno przyszłej matce, jak i nam wszystkim powinno więc zależeć na tym, aby dziecko urodziło się zdrowe i dobrze się rozwijało. Odpowiednia dieta matki jest jednym z czynników, które mogą zadbać o prawidłowy rozwój dziecka. Z niektórych pokarmów przyszła mama powinna oczywiście zrezygnować, ale nie ze wszystkich. Podobnie jest zresztą z napojami. Czy zatem można w okresie ciąży spożywać różnego rodzaju zioła? Niektóre zioła są kategorycznie zabronione, albo jest na temat ich stosowania w ciąży tak mało danych, że raczej zaleca się ich odstawienie. Natomiast inne zioła zalecane są przez lekarzy i dietetyków. Jeżeli na przykład chodzi o pokrzywę, to lekarze sugerują, by ją pić, gdyż wówczas szybciej znikają obrzęki po ciąży. Melisa również może być spożywana w okresie ciąży, gdyż przynosi ona ukojenie w stanach napięcia nerwowego, zatem może to również uspokoić dziecko, które wierci się i jest w brzuchu mamy odrobinę niespokojne.

Podobne artykuły

  • Zioła – sposób na odchudzanieZioła – sposób na odchudzanie Doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących się skutecznie, ale też zdrowo odchudzać jest stosowanie ziół. W terapii odchudzającej sprawdzają się one doskonale, bowiem skutecznie działają na […]
  • Czy zioła to lekiCzy zioła to leki Jak chyba nam wszystkim doskonale wiadomo, istnieje wiele różnego rodzaju sposobów na to by możliwie jak najefektywniej troszczyć się o kondycję naszego organizmu. Jednym z takich właśnie […]
  • Zioła regenerujące wątrobęZioła regenerujące wątrobę Wątroba jest jednym z najważniejszych gruczołów znajdujących się w naszych organizmach. Bez niej funkcjonowanie, i to jeszcze prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest praktycznie […]
  • Oczyszczająca funkcja AlveoOczyszczająca funkcja Alveo Alveo oczyszcza organizm z toksyn i złogów. Zwłaszcza ma takie działanie na układ pokarmowy, który musi zwiększyć swoja wchłanialność. Antybiotyki, konserwanty, chemia uczyniły z naszego […]
  • Ziołolecznictwo w naszym krajuZiołolecznictwo w naszym kraju Ziołolecznictwo w Polsce popularne jest od dawien dawna. Chociaż występował w naszych dziejach okres, gdy leczenie się za pomocą ziół uznawane było za wyraz zacofania. Współczesne jednak […]
  • Zioła w kuchniZioła w kuchni Smak potraw zależy od tego jak danie zostało przyprawione. Każdy przepis na danie zawiera spis składników jakie powinny znaleźć się w potrawie. Jeśli jednak chodzi o naszą kuchnię na co […]