Zioła w kuchni

Zioła mają bardzo różne zastosowanie. Przede wszystkim są stosowane jako zamienniki leków na różnego rodzaju bóle. Mają ponadto zastosowanie w kosmetykach naturalnych. Zioła to także rośliny zielarskie. Przykładem może tu być chociażby aloes.Zioła są także stosowane w kuchni i stanowią nieodzowny składnik niejednej potrawy. Mnogość ził jakie są stosowane w kuchni jest przeogromna. Przede wszystkim pełnią one funkcje smakowe ale też mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim zioła w kuchni spełniają kilka podstawowych funkcji. Po pierwsze poprawiają trawienie, stymulując pracę jelit oraz nieco przyspieszają działanie metabolizmu. Poza tym wpływają na zachowanie odpowiedniej wagi i figury. Zioła są uzupełnieniem potrawy zarówno pod kątem smakowym jak i pod kątem atrakcyjnego wyglądu. Przyczyniają się także do zachowania świeżości przez potrawy, zatem stanowią one także naturalny konserwant chociażby względem mięs. Jak widać zioła mają zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia